1. Farelerin ön dişleri her yıl ortalama 10 santimetre kadar uzuyor. Fakat fareler etraflarında buldukları tahta, tuğla ve plastik gibi maddeleri sürekli kemirdikleri için bu dişler sürekli törpüleniyor.
2. 19'uncu yüzyılın ortalarında İngiltere'de fare avcıları yaşıyordu. Bunlardan en tanınanı Kraliçe Victoria için çalışan Jack Blackdi.
3. Dişi bir fare yılda ortalama 15 kere çiftleşme sürecine giriyor. Bu süreçlerde ortalama 6 saatlik periodlarda oluyor. Her bir 6 saatlik dilimde bir dişi fare eşleşmek için 500 farklı erkek fareye bile kur yapabilir.
4. Bir fare tam üç gün su içinde yüzebilir ve tuvalet sifonunun çekildiği anda bile ölmez. Daha da ilginci fare aynı yolu izleyerek çıktığı yere geri dönebilir.
5. Birçok fare türü insanlardan uzakta yaşamayı tercih eder. Fare türlerinin ortalama yüzde 56'sı diğer canlılardan uzakta yaşamayı tercih ediyor.
6. Martin Schein'in yaptığı araştırmada lağım farelerinin yumurta, peynir ve makarnayı sevdikleri ortaya çıktı.
7. Fareler besin değeri yüksek olduğu için kendi dışkılarını yiyorlar.
8. Yapılan bir araştırma farelerin ne kadar az yerse ömür sürelerinin de o kadar arttığını ortaya koydu.
9. Farelerin safra keseleri ve bademcikleri yoktur.
10. Fareler terlemez. Vücut ısılarını kan damarlarını genişleterek veya daraltarak dengelerler.
11. Bir fare hiç yara almadan tam 50 metre aşağı düşebilir.
12. Hindistan'da Karni Mata isimli tanrı kutsal mabedinde 20 binden fazla fareyle yaşıyor. Mabedi ziyaret edenler de bu farelere tapınıyorlar.
|
|